Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Δήμος Ικαρίας : Για «νέα διοικητική μεταρρύθμιση» & παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ.Εσωτερικών



Για «νέα διοικητική μεταρρύθμιση» &  παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ.Εσωτερι Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία του Δήμου Ικαρίας αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σ. Σταμούλο και τον Αντιδήμαρχο Ν. Λαρδά βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετέχει στην συνεδρίαση της ΠΕΔ  βορείου Αιγαίου και στην έκτακτη Γ.Σ της ΚΕΔΕ.
Παρακολουθώντας την «συζήτηση» που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΝΕΛ και ΚΕΔΕ που αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση τονίζουμε τα εξής.
Για εμάς αυτή η «συζήτηση» ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει, είναι μέρος του πολέμου που δέχεται ο λαός μας. Σε αυτό τον πόλεμο θα συμμαχήσουμε με όλους εκείνους που θα αντιπαλέψουν και τα μέτρα και την  νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
Από αυτή την σκοπιά με βάση και την 197/2016 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας, πιστεύοντας ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μια πρόταση που μπορεί να αποτελέσει ένα ελάχιστο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο για την τοπική διοίκηση των νησιών μας  και όχι μόνο.  Απευθυνόμαστε σε όσους επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού προτείνοντας :
 Να καλέσουμε τους δημότες μας να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι «λειτουργικά» και «αποτελεσματικά», για τις πληθυσμιακές δυσαναλογίες και άλλα παρόμοια, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι έξω από την ουσία της επιχειρούμενης αλλαγής και βέβαια μακριά από την πολιτική ουσία του εγχειρήματος.
Να καλέσουμε όλους τους εκλεγμένους στην Τοπική και περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά προβλήματα με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών  να επιμείνουμε:
  • Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, πολιτική προστασία) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της Τ.Α με ένα σεβαστό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει.
  • Στην αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων
  • Στην αξιοποίηση του θεσμού της Τ.Α σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.
Δηλώνοντας την αντίθεση μας τόσο στο πλαίσιο που προτείνει η ΚΕΔΕ όσο και στο κυβερνητικό σχέδιο του «Αναθεωρημένου Καλλικράτη» :
  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία) με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος,
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση που πρέπει να είναι ευθύνη του κεντρικού κράτος, γιατί αυτό θα σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του Λαού.
  • Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  • Διεκδικούμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους και περιφέρειες σε  πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από : Πλημμύρες –πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα- Ρύπανση του νερού και του Αέρα.
  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό, για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, (σε διαχείριση απορριμμάτων – υδάτων, κλπ).
  • Διεκδικούμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία (π.χ Φ.Π.Α).
  • Σε ότι αφορά την «συζήτηση» για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό των δήμων άποψη μας είναι ότι από την μέχρι σήμερα εμπειρία της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στα νησιά μας προκύπτει ανάγκη επανεξέτασης των διοικητικών ορίων.
  • Τέλος σε ότι αφορά την «συζήτηση» για το σύστημα εκλογής των οργάνων της Τοπικής διοίκησης, εμμένουμε στην υποστήριξη της πρότασης που έχουμε καταθέσει πριν το 2010 να γίνεται με απλή αναλογική.

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων επιλέγοντας να μην συμβάλουμε στην  «παράσταση» της ΚΕΔΕ, υποστήριξαν την  παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα που προκύπτουν με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους δήμους, υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Ικαρίας  έχουν προσληφθεί, 18 εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις σε κρίσιμες υπηρεσίες (Καθαριότητα, Ιαματικές πηγές) που η Δημοτική Αρχή διεκδικεί να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Την κινητοποίηση οργάνωσαν το κλαδικό Συνδικάτο των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής μαζί με προέδρους Σωματείων, απαιτώντας:
  • Την άμεση πληρωμή των συμβασιούχων με 8μηνα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων (Καθαριότητα, κλπ) που παραμένουν απλήρωτοι σε δεκάδες Δήμους της χώρας και να τερματιστεί το καθεστώς απληρωσιάς που επεκτείνεται, γιατί η τροπολογία της κυβέρνησης, που παρατείνει συμβάσεις των 8μηνιτών μέχρι τις 31/12/2017, δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά το διαιωνίζει..
  • Την μετατροπή όλων των συμβάσεων που έχουν ανανεωθεί μέχρι το τέλος του 2017 σε αορίστου χρόνου. Για γίνει κατανοητό τι θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση, με την συμπλήρωση 24μηνου αν δεν διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση η παραμονή τους στην δουλεία η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μας, θα μείνει με 2 εργάτες για να καλύψουν όλες τις ανάγκες (αποκομιδή –σκούπισμα).
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων.    
Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη τους οι εκλεγμένες Δημοτικές Αρχές με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:  Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Δήμαρχοι της Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και ο Αντιδήμαρχος Ικαρίας Νικόλας Λαρδάς.
ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε ως μέλος του ιστολογίου για να μπορείτε να σχολιάσετε. Κάθε σχόλιο παρακαλούμε να τηρεί τους βασικούς κανόνες της δημόσιας σχολιογραφίας: να είναι εντός θέματος, να μην έχει υβριστικό περιεχόμενο κλπ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.