Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Θερμαϊκού: Σκέψεις και συμπεράσματα για τον «απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου»

Την Τρίτη 7 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού, η παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2016. Στην συνεδρίαση παρέστη και παρενέβη  ως ομιλητής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων του Δήμου μας.
Είναι γεγονός βέβαια ότι η πεντάωρη σχεδόν διαδικασία, με το Δήμαρχο να μονοπωλεί το ...μικρόφωνο, τόσο κατά την κύρια ομιλία του, όσο και με την εμμονή του να απαντά ξεχωριστά σε κάθε ομιλούντα και μάλιστα με κλειστό χρονόμετρο, δημιούργησε μια δύσκολη κατάσταση για τους παρευρισκόμενους δημότες, πολλοί από τους οποίους είχαν ήδη αποχωρήσει, ενώ η κόπωση ήταν εμφανής σε όσους είχαν ο κουράγιο να μείνουν μέχρι το τέλος. Έτσι η ομιλία έγινε σε περίληψη του αρχικού κειμένου, το οποίο κατατέθηκε και σε έντυπη μορφή στο προεδρείο.

Στην ομιλία, εκείνο που επισημάνθηκε, είναι το ολοφάνερο γεγονός ότι η όλη δράση της Δημοτικής Αρχής, παρά τις κορώνες περί του αντιθέτου, διεξάγεται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του Λαού του Θερμαϊκού, της λαϊκής οικογένειας, των άνεργων, των συνταξιούχων, των νέων, των εργαζόμενων με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Ότι οι Δήμοι έχουν μεταλλαχτεί σε τοπικές υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης που δέχονται και εκτελούν αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, τέλος, ότι για το λαό του Θερμαϊκού δεν απομένουν πολλές εναλλακτικές. Μένει ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, με οποιοδήποτε τρόπο και αν εκφράζονται, ακόμα και στα ειδικά ζητήματα με τα οποία ασχολείται η τοπική διοίκηση.

Είναι πάντως άξιο προσοχής ότι σε όλη τη διάρκεια των τοποθετήσεών του, ο Δήμαρχος έσπευσε με διάφορους τρόπους να επιβεβαιώσει την παραπάνω εκτίμηση της επιτροπής μας. Παρά τις στομφώδεις διακηρύξεις για τις κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις της δημοτικής αρχής, για το «ενδιαφέρον προς τον άνθρωπο» και άλλα εντυπωσιακά, η αλήθεια, όπως αποκωδικοποιείται από τη γενικότερη τοποθέτησή του είναι πολύ διαφορετική. Σταχυολογούμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία του απολογισμού:

1.- Για την οικονομική διαχείριση
Επαίρεται ο Δήμαρχος ότι υπάρχει «πλεόνασμα» στο Δήμο. Διακηρύσσει ότι στο κέντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκεται η προστασία «του ευρώ του κάθε δημότη». Ούτε μια αναφορά στην κατά τουλάχιστον 60% περικοπή της επιχορήγησης των δήμων. Δείχνει ότι στηρίζεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, χωρίς πάλι ούτε μια αναφορά στους περιορισμούς που τίθενται στην αξιοποίησή τους, αλλά και στο ενδεχόμενο κάποια στιγμή να διακοπούν, πέρα από το γεγονός ότι και σήμερα αποτελούν «ενέσεις» που μοιράζονται με το σταγονόμετρο.
Επαίρεται για την καλή διαχείριση των οικονομικών. Ακούστηκαν πολλά γύρω από αυτό το θέμα για κατά συρροή σπατάλες σε άχρηστες μελέτες, σε γεύματα προς παρατρεχάμενους και επίσημους. Εμείς δεν θα σταματήσουμε σε αυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα θεωρούμε σημαντικά. Κατά τη γνώμη μας το σημαντικό είναι ότι Η «καλή και χρηστή διαχείριση» όμως δεν παράγει χρήμα, απλά το εξοικονομεί και το διαχειρίζεται. Το σημαντικό αυτό ζήτημα, της εξεύρεσης αυτών των χρημάτων, αποκρύπτεται επιμελώς και πρέπει κάποιος να ψάξει πολύ να το βρει στα λεγόμενα του Δημάρχου. Πώς βρέθηκαν λοιπόν αυτά τα χρήματα;
- Δεν προήλθαν από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη τα οποία στενάζουν για να τα πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες; Που όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση να μειωθούν, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται έμμεσα, όπως με την εκχώρηση της αποκομιδής βαρέων αντικειμένων σε εργολάβο; Μήπως η έμμεση αυτή αύξηση αποτελεί τον πρόδρομο και για περισσότερες αυξήσεις με αφορμή την ανακύκλωση; Μήπως αποτελεί εξειδίκευση και για το δήμο μας της σύγχρονης διεθνούς τάσης να πληρώνει το κάθε νοικοκυριό για τα σκουπίδια που παράγει; Τα δημοτικά τέλη δεν είναι ανταποδοτικά και η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν ανήκει στις υποχρεώσεις της τοπικής διοίκησης προς τους δημότες;
- Πέρα όμως από τα δημοτικά τέλη ή τα επίσης αυξημένα τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΘ, υπάρχει κάτι πολύ σοβαρότερο που αναδεικνύει το περιεχόμενο της «κοινωνικής πολιτικής» της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμαρχος υπερηφανεύτηκε για δύο ζητήματα. Πρώτο, ότι μείωσε τις ανελαστικές δαπάνες του δήμου και συγκεκριμένα τους μισθούς και τις αμοιβές των εργαζομένων, από 45% στο 21%! Αυτό βέβαια όλοι ξέρουμε ότι σημαίνει δραστική μείωση του μόνιμου προσωπικού, μείωση των έξτρα αμοιβών (υπερωριών κλπ.), και αντικατάστασή τους σε θέσεις πάγιων αναγκών με εργαζόμενους συμβασιούχους, χωρίς δικαιώματα και με εξευτελιστικές αμοιβές. Να λοιπόν πώς συγκεντρώνονται και εξοικονομούνται δαπάνες, ώστε να εμφανίζεται «πλεόνασμα»... Με πλήρη αναπαραγωγή των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της κεντρικής διοίκησης, με μετακύληση των συνεπειών της κρίσης στις λαϊκές οικογένειες, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ενσυνείδητη συμμετοχή στο καθεστώς ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.

2.- Για τον εθελοντισμό
Ο Δήμαρχος μίλησε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τις δραστηριότητες προώθησης του πνεύματος εθελοντισμού των δημοτών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι «εθελοντές» του δήμου επανδρώνουν πλείστες όσες δομές, κυρίως κοινωνικές, αλλά όχι μόνο. Έφτασε ακόμα και στο σημείο να πει ότι οι ώρες υπερωριακής εργασίας καλύφθηκαν αποκλειστικά από εθελοντές και έτσι ο δήμος εξοικονόμησε δαπάνες! Με άλλα λόγια, για τη διοίκηση του δήμου, οι «εθελοντές» αποτελούν πια μια παγιωμένη δύναμη απλήρωτης και χωρίς δικαιώματα εργασίας που συστηματικά πια καλύπτει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ οι στρατιές των ανέργων με τις οικογένειές τους δεν έχουν καμιά ελπίδα πέρα από τα προγράμματα «ωφελουμένων», με τις εξευτελιστικές αμοιβές και την ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πριν τρία χρόνια, στο δήμο μας, όταν συμβασιούχοι που είχε λήξει η σύμβασή τους, συνέχισαν να εργάζονται στις ίδιες εργασίες ως ...εθελοντές. Και μετά μιλάμε για «κοινωνικές πολιτικές» και «ενδιαφέρον προς τον άνθρωπο»! Τί υποκρισία!... Και τί ειρωνεία αλήθεια, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τον εθελοντισμό να είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνος για την ανεργία στο δήμο!

3.- Σε αναμονή «επενδυτών»
Μέχρι εδώ είδαμε πώς η δημοτική αρχή αναπαράγει συνειδητά τις κατευθύνσεις της κεντρικής διοίκησης, σε ό, τι αφορά στο θέμα της μετακύλησης των βαρών στις λαϊκές οικογένειες. Αλλά και σε ό, τι αφορά στο δεύτερο σκέλος της αντιλαϊκής της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, η δημοτική αρχή Θερμαϊκού δεν πάει πίσω. Είναι πολλά τα παραδείγματα που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς και που συνοψίζονται στην αναφορά της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κωνσταντίνας Μώραλη, ότι η όλη πολιτική του δήμου στον τομέα αυτό, θυμίζει τη γνωστή επιγραφή «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»! Και αποτελεί ντροπή στην κυριολεξία, από τη μια μεριά να εκλιπαρούμε για επενδυτές, να προβαίνουμε συστηματικά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς όφελός τους, και την ίδια ώρα, να επαίρεται ο δήμαρχος ότι αύξησε τα έσοδα του δήμου, εισπράττοντας ενοίκιο από εκείνους που πήραν τις συμβάσεις για τα κυλικεία των ΚΑΠΗ! Όλοι τους άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού των οικογενείών τους, εκτεθειμένους στην φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για κάποιες χιλιάδες ευρώ που θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ως ενοίκια! Κατά την άποψή μας, αποτελεί ύβρη προς τη νοημοσύνη των δημοτών.

4.- Η στάση των παρατάξεων      
Αποτελεί επίσης αξιοσημείωτο γεγονός η πλήρης αποσιώπηση όσων εκτέθηκαν παραπάνω από όλες τις παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Από κανέναν δεν ακούστηκε κάτι για τη γενικότερη πολιτική, μια διαμαρτυρία, μια διάθεση από κάποιον να απευθυνθεί στο λαό του Θερμαϊκού και να του εξηγήσει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που όχι μόνο δεν τον διευκολύνουν στο ελάχιστο στις δύσκολες καταστάσεις που περνάει, αλλά και του φορτώνουν περισσότερα βάρη σε τοπικό επίπεδο. Η τεχνητή αντιπαράθεση για το ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος διαχειριστής, καλά κρατεί και πάνω σε αυτήν στήνεται το σκηνικό αποπροσανατολισμού των δημοτών.

Και το συμπέρασμα:
Σαν Επιτροπή Συνταξιούχων όλων των κλάδων που κατοικούν στο Δήμο μας, εκπροσωπούμε εκείνους που με την πολλαπλά κουτσουρεμένη σύνταξή τους, συμμετέχουμε ενεργά στη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, όχι μόνο οικονομικά. Και θέλουμε να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τη μέχρι σήμερα ήπια στάση μας δεν πρέπει να την εκλαμβάνουν σαν αδυναμία. Διαθέτουμε αρκετή γνώση και πείρα, αλλά τώρα πια και μεγάλη οργή. Καυαλαβαίνουμε πια αρκετά, ώστε να μην μένουμε ικανοποιημένοι με τα φιλανθρωπικά ψίχουλα που πετάνε κάποιοι κατά καιρούς, νομίζοντας ότι θα μας αποπροσανατολίσουν και θα μας κοιμήσουν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε χωρίς συμβιβασμούς για την αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων και των παροχών μας στα πριν την κρίση επίπεδα. Περιμένουμε δε η Δημοτική Αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμπορευθούν στον αγώνα αυτό, στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών. Να διεκδικήσουν και να παλέψουν κι αυτοί, χωρίς συμβιβασμούς για την απόδοση όσων έχει αποστερηθεί δια της βίας ο Δήμος, ώστε να ανταποκριθεί με συνέπεια στις ευθύνες του απέναντι στην πλειοψηφία των δημοτών που υποφέρουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, να ξέρουν ότι θα μας βρίσκουν απέναντί τους.


ΘΕΡΜΑΪΚΌΣ, 12 ΦΛΕΒΑΡΗ 2017-02-12

Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Θερμαϊκού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε ως μέλος του ιστολογίου για να μπορείτε να σχολιάσετε. Κάθε σχόλιο παρακαλούμε να τηρεί τους βασικούς κανόνες της δημόσιας σχολιογραφίας: να είναι εντός θέματος, να μην έχει υβριστικό περιεχόμενο κλπ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.