Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: Καταδίκη της εισαγγελικής παρέμβασης στα σχολεία

 
Την καταδίκη της στην εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις των μαθητών στη Θεσσαλονίκη εκφράζει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Καλεί το εκπαιδευτικό κίνημα να μπει εμπόδιο σε αυτές τις μεθοδεύσεις και να ορθώσει τείχος αντίστασης στην αντιδραστική επιχείρηση να περάσει αυτή η πολιτική χωρίς αντιδράσεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καθώς τα τεράστια προβλήματα στην εκπαίδευση συσσωρεύονται, γεγονός που προκαλεί τη δικαιολογημένη αντίδραση όλου του εκπαιδευτικού κόσμου, μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, οι εισαγγελείς και πάλι αναγορεύονται σε θεσμικούς διώκτες κάθε δίκαιης διεκδίκησης, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού με την ΠΝΠ. Με έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, καλούνται οι εκπαιδευτικοί να παρέμβουν για να αποτρέψουν τους μαθητές από την αξιόποινη πράξη της κατάληψης που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 έτη. Με το ίδιο έγγραφο "ενημερώνονται" οι γονείς ότι αν δεν αποτρέψουν τα παιδιά τους από τη διάπραξη του παραπάνω αδικήματος θα διώκονται για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκων.
Για να πάρουμε μόνο ένα μέρος της εικόνας στο χώρο της Παιδείας:
  • Διορισμοί έχουν να γίνουν εδώ και 3 χρόνια.
  • Ούτε καν η απαράδεκτη αναλογία 5 εκπαιδευτικοί αποχωρούν και 1 προσλαμβάνεται δεν τηρείται.
  • Οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται χρόνο με το χρόνο, ώστε να οδηγηθεί ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις.
  • Τα Ειδικά Σχολεία ουσιαστικά καταργούνται.
  • Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών προσομοιάζουν όλο και περισσότερο με part-time των super-market, κάτι που έχει αρνητικότατη επίδραση στην ποιότητα της παρεχόμενης μόρφωσης.
  • Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι προς άμεση εφαρμογή, συγχωνεύσεις σχολείων, ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική δράση στα σχολεία και πλήθος άλλων "καινοτομιών".
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, οι μαθητές "τόλμησαν", κατά τους εισαγγελείς, αλλά δυστυχώς και κατά κάποιους διευθυντές εκπαίδευσης ή σχολείων, να οργανώσουν την αντίδρασή τους στα μέτρα που θίγουν αυτούς και τις οικογένειές τους, που υπονομεύουν το μέλλον τους, καθώς οι ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης τους προορίζουν για φθηνό εργατικό δυναμικό ενταγμένο σε δεξαμενές ανεργίας - μετακινήσεων - υποαπασχόλησης.
Αναρωτιέται κανείς τα προβλήματα της εκπαίδευσης που συνεχώς διογκώνονται γιατί δεν ευαισθητοποιούν τις δικαστικές αρχές; Άραγε κανένας νόμος περί ισότιμου δικαιώματος στη μόρφωση δεν παραβιάζεται; Όταν όλη η σχολική χρονιά περνάει και τελειώνει με χιλιάδες κενά, δεν παραβιάζεται το ίδιο το Σύνταγμα που προβλέπει δημόσια και δωρεάν Παιδεία προς όλους; Δεν παραβιάζονται η ίση μεταχείριση των μαθητών, δεν τους αφαιρούνται μορφωτικά δικαιώματα;
Οι επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης, με στόχο να φοβίσει μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, ώστε να διευκολύνει το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης, καταδεικνύει ότι αποτελεί την άλλη πλευρά του αυταρχικού κράτους.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, του υπ. Δικαιοσύνης, καθώς και του υπ. Παιδείας, που, κατά τα άλλα, επιδιώκει διαλόγους για να προβάλλει το "προοδευτικό" προφίλ της κυβέρνησης. "Αριστερά" και εισαγγελείς στα σχολεία δεν συμβιβάζονται.
  • Άμεσα να καταργήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με βάση την οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι εισαγγελικές παρεμβάσεις.
  • Να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο που να μην επιτρέπει σε Εισαγγελία και Αστυνομία να επεμβαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις υγιείς διεκδικήσεις μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών.
  • Να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Αφού μπορούν να βρουν λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπορούν να εξασφαλίσουν και έκτακτο κονδύλι για την Παιδεία.
Το εκπαιδευτικό κίνημα να μπει εμπόδιο σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Να ορθώσει τείχος αντίστασης στην αντιδραστική επιχείρηση να περάσει αυτή η πολιτική χωρίς αντιδράσεις.
Σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων, γονείς, μαθητές, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΛΜΕ, Διδασκαλικοί Σύλλογοι να ενωθούν σε κοινό μέτωπο για άρση κάθε εισαγγελικής παρέμβασης και να εκδώσουν αποφάσεις καταδίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε ως μέλος του ιστολογίου για να μπορείτε να σχολιάσετε. Κάθε σχόλιο παρακαλούμε να τηρεί τους βασικούς κανόνες της δημόσιας σχολιογραφίας: να είναι εντός θέματος, να μην έχει υβριστικό περιεχόμενο κλπ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.